Karácsonyi ízek 1: mák

Karácsonyi lázban égek, évek óta először. Persze, persze, jó dolog a karácsony, szépek a fények, jó illatú a süti, de én olyan szinten utálok vásárolni, hogy nem tudom szavakba önteni az érzéseket, amik bennem vannak. Éppen ezért én nem is voltam oda a karácsonyért, mert nekem ez pont olyan stresszes időszak, mint amikor még a vizsgaidőszak és a karácsony egybe esett és csak nyűg volt az egész hónap. Persze, szerettem kidekorálni a lakás egyik sarkát, fényeket tenni ide-oda, egy sarokba halmozni a díszeket, amiket vettem vagy az apró ajándékokat, amiket tanítványoktól, edzős vendégektől kaptam. Szeretem a karácsonyfa illatát, még akkor is, amikor már csak fenyőfa és lebontásra kerül. De maga a karácsony, a december 23 és 27 közötti időszak nekem valahogy nem jött be (oké, mindig is csaltam, december 22-re szabit vettem ki és fát díszítettem, sütit sütöttem, az volt az én karácsonyom). Most máshogy lesz, most ajándékba azt kaptam, hogy nem kell ajándékokat vásárolnom <3 Nem gondoltam, hogy ilyen gyors hatása lesz, de suttyomban elkezdtem várni a karácsonyt. Már-már karácsonyi hangulatba kerültem. Nem, még dekoráció, semmi sincs, de már készülök. Eszembe is jutott mindenféle jó dolog, mindenféle finomság, amit régen ettünk és ami nekem mindig karácsonyi hangulatot hoz.

Egyik meghatározó íz ilyenkor a mák. Amikor még kicsik voltunk, anyunak akkoriban két nagyon menő sütije volt (volt több is, de ez az, ami csak karácsonykor volt, ez volt az ünnepi süti), a mákos-rácsos és ugyanennek a diós változata. Már emiatt vártam a karácsonyt. Anyué is hasonlóan nézett ki és elképesztően finom volt. Egy ideje más visszatérő sütijeink vannak, de a mákszerelem nálam megmaradt és ahányszor ilyen sütik látok, nálam hirtelen karácsony lesz valahogy.

mak-makosracsos-suti

A mákos-rácsoson kívül, nehogy mákhiányban teljen a karácsony, meggyes-mákos és diós-mazsolás kalács is volt mindig. Bejgli nálunk szerintem sosem volt (nagymamámtól mindig, de nem emlékszem, hogy mi valaha is sütöttünk volna bejglit), de jó nagy, kövér kalács mindig. Alig vártuk, hogy kihűljön. A meggy természetesen a kerti saját meggyünk, anyu befőttjéből. Merthát az a legfinomabb. Ilyesmi kalácsot készít anyu is, csak kicsit dagibb talán.

Szóval nekem a mák egybeesik a karácsonnyal. Oké, bevallom, évközben is mákrajongó vagyok, szülinapomra pedig szuper ajándékot kaptam, végre nekem is van rendes, régi fajta, vasból készült retró mákdaráló. Azzal valahogy finomabb lesz a mák, mint a kávédarálóban. Olyankor az egész konyhában mákillat van <3

Jó, lehet, hogy egy kicsit kezdek túlzásba esni és a végén még azt hiszitek, hogy bolond módon rajogok a mákért. Ádehogy. Úgyhogy inkább elterelem a figyelmeteket néhány recepttel, ami itt-ott egészségesebb verziója az édességeknek. Mert lehet finomat alkotni úgy is, hogy az egészséges legyen. Nem kötelező, de lehet. Persze mondom én, aki karácsonykor nagykanállal ezerrel tolom be a sajtos-tejszínes pulykamellett akkor is, ha tudom, hogy fájni fog tőle a hasam :D

Mákos hajdinasült szilvasziruppal

amit tud: vegán (tejmentes, tojásmentes), gluténmentes, cukormentes, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz


mak-magdireceptek

Szedres-mákos pite

amit tud: vegán (tejmentes, tojásmentes), gluténmentes, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz

mak-thepuur

Citromos mákos süti

amit tud: tejmentes, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, cukormentes

mak-megmentesebb

Meggyes-mákos kocka

amit tud: tejmentes, gluténmentes (ha gm a zab)

mak-mindenment-es

 

Mákos almagolyók

amit tud: vegán (tejmentes, tojásmentes), gluténmentes (ha gm a zab), cukormentes

mak-kakukkfu-makos-golyo

 

Azt hiszem, a mák felhasználási módja végtelen :)

És csak úgy mondom, a mákos guba és mákos nudli is nagy sztár nálam, dehát az mégsem fancy karácsonyos ;)

 

Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Tumblr