Célkitűzés okosan - vendégposzt Incze Csillától - Máté Noémi

Célkitűzés okosan – vendégposzt Incze Csillától

Célkitűzés okosan – vendégposzt Incze Csillától

Egy ideje suttyomban követem Csilla oldalát, pár hete pedig kevésbé titokban, olyannyira, hogy meg is kértem, hogy írjon nektek egy vendégposztot. Szerencsére nem azt a témát választotta, hogy hogyan osszuk be okosan az időnket, mert most jó nagy cikiben lennék, ugyanis ő már réges régen megírta ezt a szupi bejegyzést, de nekem nem volt időm posztolni. Csilla coach-ként tevékenykedik, informatív posztokat ír az oldalán, szerintem mindenképpen érdemes csekkolni. Most pedig olvassátok lelkesen vendégposztját!

“Jajj, valamit változtatni kell, mert ez így nem jó!” Ezzel a mondattal biztosan mindannyian tudunk azonosulni. (Ugye? :) )

Azt is biztosan ismeritek, hogy ha megszületik az érzés, hogy válmtoztatni szeretnénk, akkor elkezdünk listázni (vagy fejben, vagy papíron), hogy mi az, ami nem jó, nem működik, nem támogat bennünket. (Imádok listákat írni, amióta az eszemet tudom, listákat írok.)

Majd megszületik a nagy elhatározás: “Változtatni fogok, megcsinálom. Tudom, hogy képes vagyok rá, menni fog.”

A listaírással csak egy baj van, amit a neve is mutat: LISTA, tehát nem csak egy dolog van rajta. :)

Emiatt pedig elveszítjük a fókuszt. Egyszerre szeretnénk egészséges ételeket csempészni a hétköznapokba, recepteket gyűjteni, egészséges alapanyagokra váltani, elkezdeni mozogni, és mindezekre időt találni.

Az első napokban még sikerül odafigyelni arra, hogy ne maradjon ki a reggeli, vagy az a 10 perc mozgás beleférjen a napba. Vagy, hogy ne mozgólépcsőt használjunk, hanem sétáljunk. Mert szeretnénk sportosak és egészségesek lenni.

Csak aztán jönnek azok a fránya hétköznapok, amikor az elszántságunk kopik, a körülmények változnak, és már lassan alig emlékszünk arra, hogy mi volt a listánkon. Majd olyankor jut eszünkbe a lista egyik pontja, amikor hazafelé a pékségben gyorsan veszünk egy péksütit, mert ebéd óta nem ettünk, (azt is csak gyorsan bekaptuk).

Akkor mi az első lépés a változtatás felé?

Első lépés:

Az életmódváltásnál fontos átgondolni és tudatosítani azt, hogy ez nem egy pár napos folyamat. Biztosan nektek is van olyan ismerősötök, akin látjátok a pozitív változásokat, és tudna mesélni arról, hogy hány hónapnyi vagy évnyi munka áll a változás mögött. Beszélgessetek barátokkal, ismerősökkel arról, hogy ők mit tapasztaltak, hogyan indultak el. DE! Fontos szem előtt tartani, hogy ami másnál működött nem általános érvényű, nem mindenkinél működik. Ezért itt a második lépés.

Második lépés:

Mivel az életmódváltás hosszú távot érint, ezért fontos végiggondolni, hogy minek a megváltoztatása segíthetne a legtöbbet.

Nem biztos, hogy mindig a legkézenfekvőbb válasz mutatja a megoldást. Nem biztos, hogy a cukros péksütemény kiiktatása a megoldás, mert lehet, hogy azért vágyunk arra munka után, mert stresszes volt a napunk, vagy mert nincs otthon semmilyen alapanyag, amiből egy finom vacsit össze lehet ütni. Ilyenkor a stresszes helyzeteket felismerése fontosabb, vagy a másik esetben időt szánni napjainkban a bevásárlásra is.

 

Mivel kezdjük az életmódváltást, amikor túl sok mindenen akarunk változtatni?

Harmadik lépés:

Válasszunk ki egy területet, és csak azzal foglalkozzunk.

Amikor elegem lett abból, hogy szétfolynak a napjaim, mert túl sok mindent csinálok, és nap közben már nem vagyok túl motivált állapotban, azt hittem, hogy a lista írás segíteni fog.

Nem segített, mert attól, hogy már láttam, hogy miket kell csinálni, továbbra sem voltam motivált és inspirált állapotban a nap folyamán, hogy haladjak a listámmal.

Ezért reformaltam meg a reggeli rutinomat, az ébredési és a reggelizős szokásaimat. Méghozzá 30 napos kihívások formájában. Mert sokkal könnyebb hosszú távon fenntartható eredményt elérni, ha 30 napig fókuszáltan csak egy dologgal foglalkozunk.

 

Több szokásátalakító kihívást is csináltam már, ezekről itt olvashatsz motivációként és inspirációként»»

(Itt pedig találtok egy szokásátalakító munkafüzetet, ami további segítséget adhat.)

Azt mondják, a leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik.

Ha már biztosan tudod és eldöntötted, hogy változtatni szeretnél, akkor a következő kérdésekre adott válaszaidat érdemes végiggondolni:

 

  • Mi lesz az a szokás, amit kialakítasz vagy átalakítasz? (Minden nap pilates-ezek 10 percet, ébredés után, reggelizés előtt.)
  • Fogalmazd meg a célt. (Frissen, energikusan érzem magam egész nap a pilates után.)
  • Meglévő szokáshoz kapcsoltad? (Sokkal könnyebb betartani, ha tudod, hogy pontosan mikor fogsz vele foglalkozni: “ébredés után, de még reggelizés előtt”)
  • Örömérzethez kapcsoltad? (Fontos, hogy ne kötelezőnek, egy plusz nyűgnek éld meg, hanem arra gondolj, hogy milyen érzés lesz utána: “frissen, energikusan érzem magam.”)
  • Csak egy szokáson fogsz dolgozni a következő 30 napban?
  • Hány órát/percet szánsz erre a feladatra? Ha új szokást vezetsz be, és nem egy meglévőt alakítasz át, akkor miből vesz el időt ez az új szokás? (Fontos kérdés, mert a nap továbbra is csak 24 órából áll. :) )
  • Milyen hatással lesz rád és a jövődre ez a szokás? (Mert fontos foglalkozni a motivációval is.)
  • Majd írd ki magadból az összes kételyt, és írj melléjük egy pozitív megerősítést. (Jó lesz előre felkészülni a negatív hangokra a fejedben. :) )

Megvannak a válaszok ezekre a kérdésekre? Meséljetek, kíváncsi vagyok, hogy min szeretnétek változtatni. :)