Én, a coach - Máté Noémi

Én, a coach

Én, a coach

Bemutatkozik a coach énem.

Máté Noémi vagyok, edző, életmód tanácsadó és life coach. Nemrég tudtam meg a pontos diagnózist az életemről, Xennial vagyok, amiről még sajnos nem találtam meg, hogymi a magyar megfelelője. De se nem igazán X generáció (1965 és 1979 között születettek), se nem Y generáció (hivatalosan 1980 és 1994 között születettek), hanem a kettő között valami vékony sáv, ami miatt kicsit kilógunk mindenhonnan. 1983-ban születtem, amit mindig is egy menő évnek éreztem, szerintem mókás dolog sztorizgatni arról, amikor a kazettát még ceruzával tekertük vissza az elejére, a kívánságműsor mellett ugrásra készen vártuk, hátha valaki a kedvenc számunkat kéri és nyomtuk meg lelkesen a felvétel gombot és az összes szám úgy kezdődött, hogy “és küldöm mindenkinek, aki szereti”. És mégis elsőként megtapasztalni azt, ahogy az online létezés folyamatosan beoson a mindennapjainkba. Én élvezem, hogy mondogathatom, hogy bezzegazénidőmben, miközben én is lehetek az, akire ha ránéznek, szörnyülködve mondják, hogy bezzegazénidőmben. Nem mindenki élvezi ennyire ezt az időszakot, de én úgy gondolom, mindegy, mikor születtünk, rajtunk áll, hogy mennyire tudunk örülni az életnek.

Szeretek örülni az apró dolgoknak, de szeretek morogni és puffogni mindenfélén, ami nem tetszik. De azt is élvezettel. A szarkazmus az egyik kedvenc nyelvem. Persze csak az angol után. Néha úgy tűnhet, nem élvezem az életet, közben csak annyi, hogy nem unikornisosan ugrándozósan boldog vagyok. Kivéve amikor a váci Duna-parton sétálhatok az őszi napsütésben, mert akkor ugrándozom is és 3 éves vagyok. Egy excel tábla az életem, szeretek mindent megtervezni és merevnek tűnhetek, de amikor lecsap a tavasz vagy a nyáresti fröccsözések ideje, minden merevség elszáll. Kutyás vagyok, de ha egy jófej macska közelít, nem tudok ellenállni neki.

Mindig mástól vagyok boldog, mindig mástól lelkesedem.

És pont ezt feltételezem másokról is, hogy mindig másnak örülnek, más teszi őket boldoggá. És nem kell elvárni mindenkitől, hogy ugyanazt a dolgot élvezze, bármennyire is tele az internet az “50 dolog, amit x éves korod előtt meg kell tenned” cikkekkel, amikkel azt akarják sugallni, hogy ha ezeket nem teljesíted, boldogtalan leszek és semmit sem ér az életed.

Mindenkinek más a boldogság. Nekem az infantilisség és az összevisszaság az exceltáblás szabályozással és kiszámíthatósággal vegyítve. Az öcsém szeret motorozni, amitől én halálra rémülnék. Ő meg nem érti, mi a jó abban, ha az őszi faleveleket rugdossuk. És mégis mindketten jól elvagyunk a kis életünkben.

Együtt pedig kitalálhatjuk, hogy neked mi az igazi boldogság.

Ha esetleg az a boldogság számodra, hogy tudod, milyen papírjaim vannak, íme a lista. Én szeretem a listákat és azt is szeretem tudni, honnan érkezett az, akitől segítséget kérek, úgyhogy nem titkolózom, így tartom korrektnek:

  • mindfulness practitioner – Kain Ramsay Strategic Life Coaching
  • life coach – Kain Ramsay Strategic Life Coaching
  • life purpose coach (hogyan találjuk meg céljainkat) – Transformation Academy
  • holisztikus táplálkozási tanácsadó – AFPA
  • Pilates oktató – Dávid Enikő Pilates Oktatóképzés
  • gerinctréner – Almásy Csilla
  • Aviva oktató (női egészség)
  • LoveYourBelly oktató, szülés utáni torna
  • angol szakos nyelvtanár  – ELTE, ahol az volt a jó, hogy annyi pszichológia tantárgyat vehettem fel suttyomban, amennyit nem szégyelltem (és tanulásban nem vagyok szégyellős)

Igen, hektikusnak tűnhet, de mindenre megvan a magyarázatom, minden egyes képzés céllal került az életembe. Angol szakos magántanárként dolgoztam, amikor rájöttem, hiányzik a mozgás, a csoportos órák hangulata, miközben az edzés a hobbim volt, össze is hoztam a kettőt. És innentől párhuzamosan fejlődtem tanárként és edzőként is. Nyelvtanárként sokat beszélgettem a tanítványaimmal (angolul persze), sokan megnyíltak előttem, sokszor szerettem volna nekik azon túl is segíteni, hogy mi a különbség a present perfect és a simple past között. Sokat olvastam, tanultam, én is fejlődtem általuk. Edzőként pedig sok babavárásra készülő lelkes vagy lelkesedését vesztett hölgynek tartottam órát és mindig is úgy éreztem, egy célirányos beszélgetés, célkeresés, az étkezés és a mozgás megfelelő összehangolása mindig többet adhat, mintha “csak” tornáznának szorgosan.

Így kerültem hát ide, ahol most vagyok. Sokat tanultam, hogy jó tanácsokat adhassak étkezéssel, mozgással kapcsolatban, még többet tanultam, hogy a megfelelő kérdéseket tehessem fel nektek.