Edzés szülés után (2. rész): Maminbaba és Bike with Baby

Edzés szülés után (2. rész): Maminbaba és Bike with Baby

A LoveYourBelly tanfolyamokon mindig beszélünk arról, hogy ki mit sportol, mi mehet és mi nem, próbálunk ötletelni, mit lehetne beilleszteni a mindennapokba. Ezen felbuzdulva, megkértem pár LoveYourBelly oktatót, hogy meséljenek nekem azokról a mozgásformákról, amiket oktatnak és ideálisak lehetnek a szülés utáni időszakban is. Lesz köztük babástól végezhető mozgás is, de olyan is, ami “csak” jót tesz a szülés utáni időszakban. 

Gondoltam, kifaggatom Évit, LoveYourBelly-s oktatótársamat, hogy milyen is a Maminbaba, honlapján pedig mit találtam? Bike with Baby-t is oktat, úgyhogy két legyet egy csapásra alapon mindkettőről megosztott velünk pár gondolatot. Nyugi, a bejegyzés végén megtudjátok, hol találjátok az óráit. Én nem vagyok egy nagy táncoslábú valaki, de lehet, egy próbát még én is tennék. Persze később ezt még majd letagadom, hogy valaha ilyet mondtam :D

Hogyan ismerkedtél meg a Maminbabával és Bike with Baby-vel? Miért pont ez lett A Sport, amit oktatsz? Mi tetszik benne a legjobban?Kovalik Evi

A Maminbabával 2013-ban ismerkedtem meg. La Leche Liga szoptatási tanácsadóként vettem részt egy margitszigeti rendezvényen, itt találkoztam velük először. Ekkor én már aktívan sportoltam, és az első szám után beleszerettem a hordozós latin fitnessbe. Még ebben az évben elvégeztem az oktatóképzést.

A mozgás és a babahordozás ötvözését egy fantasztikus lehetőségnek éreztem, amit muszáj volt a Dabas környéki anyukáknak és kismamáknak elérhetővé tennem.

A Bike With Baby indoor kerékpáros órákkal és a Loveyourbelly hasizomfejlesztő és regeneráló tréninggel 2016-ban vált teljessé a paletta :)

Mikor lehet elkezdeni az edzéseket?

Sima szülés esetén 6 héttel, császármetszést követően pedig 12 héttel lehet elkezdeni a Maminbabát és a Bike With Babyt egyaránt. A kismamákat a 12. betöltött héttől várjuk.

Mennyi idős baba (vagy a súly számít inkább?) a legnagyobb, akivel még lehet együtt edzeni?

Óráinkra az anyukák saját gyermekükkel érkeznek, így az ő testük a babájuk súlyához hozzá van szokva. Éppen ezért gyakran tapasztaljuk, hogy a 10 kiló feletti gyerkőcöt sem érzi megterhelőnek egy anyuka. Persze nagyon fontos a megfelelő hordozóeszköz kiválasztása és annak helyes megkötése. Ebben, mint hordozási tanácsadó tudom az anyukákat segíteni.

Korban 2-3 éves gyerekek is megfordulnak az óráinkon, akár anya hátán vagy mellette táncolva.

Maminbaba Dabas Kovalik Evi

Kell bármilyen speciális hordozóeszköz a tornához?

Ortopédiailag megfelelő hordozóeszközöket biztosítunk az óra idejére, amit a babák kora és fejlettségi szintje szerint ajánlunk. A Maminbaba oktatók a képzés során elsajátítják a babahordozás elméleti és gyakorlati tudnivalóit, így aktívan részt tudnak venni a hordozóeszközök felkötésében.

A Bike With Baby órákon hordozási tanácsadó segíti az oktatók munkáját.

Oktató és órafüggő, hogy mekkora eszközparkkal rendelkezik valaki, ezért az órák előtt mindig érdemes bejelentkezni.

Dabason közel 50 hordozóeszköz áll rendelkezésre, hogy minden korosztályt és igényt ki tudjunk elégíteni. :)

BikeWithBaby Dabas Kovalik Evi

Hogyan zajlik az óra, inkább talajon tornáztok vagy álló, mozgalmas gyakorlatok vannak?

A Maminbaba egy latin tánc alapú mozgásforma, ezért pici szünetekkel, szinte folyamatos mozgásban vagyunk. Koreografált számok vannak, melyek gimnasztikai elemeket is tartalmaznak. Az oktatók maguk állítják össze az óra anyagát, ezért bár a koreográfiák ugyanazok, még sincs két egyforma óra :)  Az anyukák találkozhatnak alakformáló alkalmakkal is, ezeken kis súlyokat és egyéb segédeszközöket használunk (pl. gumiszalag, bot, kislabda). Az óráinkon nincsenek ugrálással és rázkódással járó gyakorlatok. Ez fontos az anyák és a babák érdekében egyaránt. A dabasi órákon Loveyourbelly oktatóként heti egyszer a hasizmok fejlesztésére és regenerálására is odafigyelünk. Ezeket a gyakorlatokat talajon végezzük.

A Bike With Baby program indoor kerékpárokon történik, természetesen babával a hátunkon. Mindkét mozgásformánál fontosnak tartjuk, hogy az anyukák a saját határaikon belül mozogjanak és figyeljék a testük jelzéseit.

Mennyi ideig tart egy átlagos edzés? Hogy bírják a babák?

A Maminbaba 55-60 perces, a Bike With Baby órák 60+15 percesek.

Kiknek ajánlod leginkább a tornát? 

Elsősorban olyan kismamáknak és kisgyermekes anyukáknak ajánlom, akik szeretnek mozogni, szívesen kapcsolódnak ki a babájukkal együtt, és emellett jól érzik magukat a hasonló élethelyzetben lévő anyukák körében.

Alakformalo Maminbaba Dabas Kovalik Evi

Részt vehetnek az órákon azok is, akiknek több, mint 15-20 kiló feleslegük van? Mennyire ízületbarát az edzés?

Igen, mindkét mozgásforma ízületkímélő és nagy figyelmet fordítunk a gerinc, gát és hasizmok védelmére. Nagyobb súlyfelesleg esetén sem kell megijedni az óráktól, hisz minden anyukának segítünk, hogy a saját edzettségi szintjének megfelelően tudja végzi a gyakorlatokat.

Vannak olyan esetek, amikor nem lehet Maminbaba, illetve BWB órát látogatni?

Természetesen vannak olyan egészségügyi problémák, melyek nagyobb kockázattal bírnak, ezért az első alkalommal egészségügyi nyilatkozat kitöltését kérjük a résztvevőktől. Ha betegség áll fenn, akkor az a tapasztalatunk, hogy az anyák automatikusan kérik orvosuk véleményét és beleegyezését, ha mégsem, akkor javasoljuk, hogy ezt tegyék meg.

Milyen gyakori, hogy szétnyílt hasizommal is részt vesznek az anyukák a tornán? Mennyire kompatibilisek a gyakorlatok a szétnyílt hasizommal? Mindenki gond nélkül részt vehet?

Nagyon gyakran találkozom a szétnyílt hasizom problémájával, ezért tartottam fontosnak, hogy elvégezzem a Loveyourbelly oktatóképzést. Szerencsére a gyakorlataink abszolút kompatibilisek, a hordozóeszközök helyes megkötésével, a testtartás és légzés beállításával pedig segíteni tudjuk a szétnyílt hasizmok regenerálását.

Hol lehet elérni téged és mi mindent csinálsz még a Maminbabán és a BWB-n kívül? (mintha ez nem lenne elég: :D)

Dabason és környékén heti rendszerességgel vagyok elérhető Maminbaba, Bike With Baby és Loveyourbelly oktatóként. Az órák előtt és után lehetőség van hordozási tanácsadásra jelentkezni, valamint gyakran járok klubokba, rendezvényekre, ahol a babahordozás és mozgás népszerűsítése a célom.

Kovalik Évi

Maminbaba oktató, Bike With Baby oktató, Loveyourbelly oktató, Hordozási tanácsadó

web: www.babazunk.hu

Fb: https://www.facebook.com/maminbabadabas/

email: babazunk.hu@gmail.com

telefon: 06/20-929-9612

Ha szeretnél még szülés  utáni edzéssel, életmóddal kapcsolatos infókat olvasni, kattints ide és töltsd le a “Negyedik trimeszter – 12 tipp a hatékony felépüléshez” című ingyenes ebook-omat.