Mi az a coaching? - Máté Noémi

Mi az a coaching?

Mi az a coaching?

Egyszerűbb lenne az élet, ha lenne a coachingra egy jó kis magyar szó, de se nem terápia, se nem tanácsadás, talán az életvezetés a legközelebbi szó rá. Ami pont olyan idegenül hangzik (nekem legalábbis), mint a coaching.

A coaching egy olyan célorientált módszer, ami irányított beszélgetés keretében ad arra lehetőséget, hogy minél elégedettebbek lehessünk, minél kiegyensúlyozottabb életet élhessünk. Nem gyógyítunk, nem kezelünk pszichés problémákat, nem terápia, „csak” az életet tesszük egy kicsit egyszerűbbé, rendezettebbé, a tisztánlátást, az életünkre rálátást lehet vele felturbózni kicsit.

A life coaching során a jelenre és a jövőre, megoldandó problémákra, helyzetekre koncentrálunk, végig az általad  kitűzött cél megvalósításán dolgozunk. Nem az a cél, hogy a személyiséget elemezgessük sok-sok időre visszamenőleg (ami szintén hasznos, de a pszichológus szakterülete), hanem hogy a jelenben támogassuk a személyes, illetve szakmai fejlődést.  A coach és az ügyfél (azaz te és én) közösen dolgozza ki azt az akciótervet vagy stratégiát, aminek segítségével saját magad éred el a kitűzött célokat. A coach csak támogat benne, számon kéri a feladatokat és határidőket, amiket te vállalsz, közösen nyomon követjük a részcélok elérését, kielemezzük, újragondoljuk, hogy minél hatékonyabb legyen a folyamat.

A coaching nem helyettesíti a terápiát, de rendkívül hasznos kiegészítője lehet. A terápiában a „miért?”-ekre keresik a választ, a coaching során pedig a „hogyan?”-okat próbáljuk megfejteni, hogy a kívánt változást elérjük. A coach kérdez, te pedig megkeresed a saját válaszod.

A coaching ülések során teljesen rajtad van a hangsúly. Beszélünk rólad és azokról a dolgokat, amit célként fogalmazol meg, illetve azokról  a helyzetekről, amiket megoldandó problémaként látsz magad előtt.

A coaching folyamat általában 3 és 10 alkalomból áll – problémától és élethelyzettől függően.

A találkozások négyszemközt, diszkrét körülmények között zajlanak (a Skype-os konzultációkról sem készül felvétel), ugyanazok az etikai szabályok érvényesek itt, mint a terápiás folyamatokban, így teljes titoktartási kötelezettség köt engem is.

ÉLETHELYZETEK, AMELYEKBEN ÉRDEMES A NOÉMI FÉLE LIFE-COACHINGOT IGÉNYBE VENNI, AZAZ AMIVEL HOZZÁM FORDULHATSZ:

 • állandóan túlhajszoltnak érzed magad – segítek megtalálni az egyensúlyt a magánélet és a munka között
 • mindig rohansz és időhiányban szenvedsz – segítek rendszerezni az életedet, hogy hatékonyabb legyél és időt takaríts meg
 • úgy éled a napjaid, hogy mindenkit jobban szeretsz saját magadnál – segítek neked megszeretni saját magad
 • mindig saját magadat teszed az utolsó helyre a rangsorban – segítek, hogy megtaláld a saját helyedet az életedben
 • a magabiztosság már-már értelmezhetetlen fogalmom számodra – közös erővel felépítjük az önbizalmadat
 • valami hiányzik az életedből, de nem is tudod igazán, hogy mi  – segítek, hogy megtaláld, az életed melyik területeire érdemes fókuszálnod
 • épp életmódváltásban vagy, de úgy érzed, csak egyre rosszabb a helyzet – segítek, hogy kitaláld, mi is a számodra legideálisabb edzésmód és edzésmennyiség, megtalálni az ideális étrendet és stresszkezelési technikákat valamint azt, hogy ezeket hogy illeszd be az életedbe
 • néha úgy érzed, nem is ismered saját magad – önismereti feladatokkal segítek neked rátalálni saját magadra
 • döntéshelyzet előtt állsz és nem tudod, merre indulj – végeztél az egyetemmel, nem tudod, merre tovább; váltanál a munkahelyen, de nem is tudod, mire vágysz igazán – segítek a célkitűzéseidben, kérdéseimmel könnyedén tisztázhatod, mire is vágysz a lelked mélyén

Nem a life coaching területéhez kapcsolódó kérdéskör, de amivel szintén fordulhattok hozzám:

 • fitnesz coaching (edzés és egészséges étkezés összehangolása)
 • szülés utáni időszak (edzés, időgazdálkodás, étkezés)
 • női egészség (babavárásra felkészülés)
 • kismama tanácsadás

MI FOG TÖRTÉNNI A COACHING FOLYAMAT SORÁN?

 • tisztázzuk, mi a célod – ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jó irányba induljunk el (de az is előfordul, hogy az az egész coaching folyamat célja, hogy kiderítsük, mik is a céljaid)
 • a megoldásra fókuszálunk és csökkentjük a probléma-tudatot (így kicsit könnyebb a helyzetedről és lehetőségekről gondolkodni)
 • ha olyan témával érkezel, amihez akcióterv szükséges, azt is elkészítjük (ez a terv segít majd abban, hogy a célodat elérd, abban pedig folyamatosan támogatni foglak, hogy kitarts a terv mellett, illetve finomítunk a terven menetközben, ha szükséges)
 • felteszem neked a világmindenség összes kérdését, vagy ha mindet nem is, de sokat, ugyanis rávezető kérdések segítségével fogunk eljutni arra, hogy mit is kell tenni
 • a coaching módszer alapja a megfelelő kérdések megválaszolása, ezekkel segítelek, hogy kicsit máshogy közelítsd meg az aktuális helyzetedet, mint ahogy magadtól tennéd

MIÉRT JÓ EZ NEKED?

A TDLR verzió: időspórolásra

Mindenki rá tud jönni egyedül, hogy mit kellene tennie. Sőt, valójában mindenki tudja, mit kellene tennie, hiszen tele van az internet inspiráló videókkal, képekkel, naponta több tíz idézettel találkozunk, amik azt tanítják minden nap, mit kellene kezdeni az életeddel, mire kellene vágynod.

És mégis.

Valahogy mozdulatlan és tétlen marad a többség. Túl sok az infó, túl „rózsaszín” a világ, amit az idézetek sugallnak – és sokszor tényleg túl idilli a kép. Emiatt rengetegszer alakul úgy, hogy inkább csak kiábrándulás van bennünk, hogy ez túl távoli, túl nehéz, úgysem sikerülhet.

Mert arról könnyű beszélni, hogy mit kell tenni, vagy mit kellene elérni, de az már ritkán hangzik el, hogy HOGYAN.

Az egyéni coaching folyamat pedig éppen ebben tud segíteni, szakszerűen vezetlek (vagy inkább rávezetlek) téged, hogyan találd meg a választ a HOGYAN kérdésekre.

Ha szeretnéd megtalálni a hogyan-t, segítek neked. Felhasználom az iskolában tanultakat, az élet által tanított dolgokat, hogy tőlem miket kérdeztek, én miket kérdezek, a tankönyvek mit kérdeznek és mi az, amit az élethez igazán fontos megválaszolni.

Nem kell teljesen egyedül kitalálnod az összes választ, nem kell kiolvasnod az internetet és könyvek sorát bújnod, hogy megtaláld, mire is van szükséged. Én ezt már megtettem helyetted. Segítek abban, hogy ne fuss felesleges köröket, hanem a jól irányzott kérdések segítségével azokat a válaszokat találd meg, amik valóban közelebb visznek a céljaidhoz.

Ha szeretnéd letesztelni, hogy tényleg milyen hatékony lehet egy együttműködés közted és egy coach között, ne halogasd a döntést egy percig sem és írj nekem e-mailt, megbeszéljük, miképpen lehetek a segítségedre.