Mi az a mióma?

Mi az a mióma és mit keres ott?

Mi az a mióma és mit keres ott?

A mióma arra való, hogy riogassa a nőket és azonnal bepánikoljanak, hogy itt a vég és ki kell venni a méhüket. Nem azt mondom, hogy az a világ legjobb dolga, ha valakinek miómája van, de szerencsére ennyire nem elrettentő a helyzet, több kezelési módja is lehetséges. A mióma tulajdonképpen a méhben kialakuló jóindulatú elváltozás, ami a nők körében az egyik leggyakoribb daganatféleség, a nők 20-30%-át érinti, leggyakrabban 20 és 40 éves kör között alakul ki. Kialakulásában az orvostudomány jelenlegi állása szerint hormonális okok játszanak leginkább szerepet, de ezen kívül életmódbeli szokásaink is felelőssé tehetők.

Kialakulásában fontos szerepet játszik még:

– helytelen testtartás, aminek következtében nem lesz elégséges a vérkeringés a női szervekben (sem), így a szervezetben felgyülemlett salakanyagok hajlamosak itt lerakódni mióma formájábanmioma

– hason (vagy oldalfekvésben) alvás, amikor az testsúlyunkat a hasunkra és ezáltal belső szerveinkre terheljük, így a keringés nem lesz kielégítő

– gyakori székrekedés – szintén a vérkeringés akadályozottsága miatt (a megnövekedett béltartalom igyekszik helyet találni magának és belső szerveinket nyomja)

– ami nem mindenkinek egyértelmű, de a túl szűk ruházat, szorosra húzott öv is ugyanezt a hatást éri el

– egészségtelen táplálkozás, melynek következtében salakanyag halmozódik fel a szervezetben, ami igyekszik helyet találni magának

– hormonproblémák

– lelki okok (pl.: elfojtott kreativitás, szexuális vágyak, fel nem dolgozott konfliktusok, stb)

(Kialakulásáról többet itt olvashattok)

A mióma egyik  legalattomosabb tulajdonsága, hogy sokáig teljesen tünetmentes, így azok, akik nem járnak rendszeresen ultrahangos vizsgálatra, lehetséges, hogy már csak akkor szereznek tudomást miómájuk létezéséről, amikor már viszonylag nagy a mérete (de nyugi, ilyenkor sem kell kétségbeesni, még mindig jól állunk).

A mióma tünetei:

 • elhúzódó és/vagy görcsös menstruáció (az erős vérzés akár vérszegénységet is okozhat)
 • rendszertelen ciklus
 • teherbeesési nehézségek
 • ismétlődő fertőzések
 • deréktáji fájdalom
 • puffadás érzése a hasban, anélkül, hogy valóban puffasztó ételeket fogyasztottunk volna
 • székrekedés
 • gyakori vizelési inger

Lehetséges, hogy ezek közül hosszú hónapokig, évekig egyik sem jelentkezik, a mióma csak szépen csendben növekszik. Például akinek az lenne az egyetlen tünete, hogy nem tud teherbe esni, sehogy sem veszi észre a miómáját, ha közben esze ágában sincs gyermeket vállalni.

Nade ott tartottunk, hogy a nőgyógyász közölte, hogy van egy miómánk és máris bevillannak az újságcikkek, szomszéd Juci néni beszámolói vagy éppen fórumos hozzászólások arról, hogyan vezetett ez az egész odáig, hogy kivették a páciens méhét, “jobb akkor már mindentől megszabadulni” alapon. Sajnos az ilyen riogatások és negatív dolgok találnak legelőször az emberre, csak hogy még inkább bepánikoljon. Jönnek a sztorik arról, hogy az orvosok mindig csak vágni akarnak (persze ez többnyire így is van :D), annyi a méhünknek. Szerencsére nem ez az egyetlen kezelési mód esetünkben. Még ha műtétre is kerül a sor, nem feltétlenül jár az a méh elvesztésével. Léteznek különböző műtéti eljárások, amikkel megmarad a méhünk és csak a miómát/miómákat távolítják el. Rendelkezésünkre áll az embolizáció is, illetve van brutálerős gyógyszer is, ami segít a mióma méretének csökkentésében, hogy a műtét minél kisebb sokkot jelentsen a szervezet számára és nagyobb legyen az esélye annak, hogy megmaradjon a méhünk.

mioma mutet

Ezek azok az általános lehetőségek, amiket az orvosok fel szoktak kínálni (hangsúlyoznám, hogytöbbnyire, mert egyre több az alternatív módszerekre nyitott gondolkozású orvos is, csak meg kell őket találni). Ezen felül viszont többféle alternatív kezelési mód is létezik, amiket később egy-egy bejegyzésben szeretnék részletesebben is bemutatni. A teljesség igénye nélkül ezek a lehetőségeink:

Aviva torna (persze, hogy ezt mondom elsőként :D), aminek segítségével felpezsdül a vérkeringés, könnyebben távoznak a lerakódott méreganyagok, illetve amennyiben a mióma kialakulásában hormonális okok is közrejátszottak, az sem elhanyagolandó, hogy a torna a hormonszintet is rendezi

 • étrendi változtatások (állati eredetű ételek, cukor elhagyása; lúgosító étrend; makrobiotikus étrend)
 • gyógynövények, gyógyteák
 • homeopátia
 • akupunktúra
 • akupresszúra
 • talpreflexológia

Nem tudom, hogy ez negatív vagy pozitív tulajdonság-e, de én bizonyos dolgokban elég maximalista vagyok, ezért úgy gondolom, nem érdemes egyetlen módszer eredményességében bízni, hanem nagyon is praktikus lehet ezeket kombinálni. Persze ennek az egyik hatalmas hátránya, hogyha meggyógyultunk, nem fogjuk tudni, hogy azt melyik módszernek köszönhetjük – de azt hiszem, ezt simán bevállalhatjuk ;)